Herencia Herencia

PROJECT HERENCIA HERENCIA

'Herencia, Herencia' was een unieke samenwerking die we aangingen met het Amsterdamse flamencokoor Calle Real.  Dit was de eerste maal dat we samen met een ander muziekensemble in zee gingen.  Het was ons doel van in een reeks van vijf concerten  een breed publiek op levendige wijze kennis te laten maken met de betekenis van de flamenco voor de traditie van de klassieke muziek. Hoe hebben klassieke componisten door de jaren heen verschillende stijlvormen van de flamenco als uitgangspunt voor hun composities gebruikt?  'Herencia' is Spaans voor nalatenschap, en dit unieke programma was geïnspireerd op de nalatenschap van zowel klassieke muziek als de flamenco - tweemaal Herencia dus.

De muzikale voorbereidingen werden eerst  door beide groepen afzonderlijk gedaan in Den Haag en Amsterdam, gevolgd door gemeenschappelijke repetities.

Door de verschillende muziekculturen in de klassieke muziek en de flamenco was het bij de eerste repetities voor iedereen eerst wel even wennen en aanpassen, maar al snel ontstond er een vruchtbare samenwerking, waarin beide partijen elkaar goed aanvulden en van elkaar konden leren.  Ook tijdens de concerten was er achter de coulissen veel interactie en gezelligheid.

Om de grote tegenstellingen tussen het rauwe in de flamenco versus het polijsten van klassieke muziek goed te laten uitkomen, hebben we zowel apart gespeeld als gezamenlijk stukken ten gehore gebracht.  Zo daagde de volksmuziek vanuit een klassiek perspectief uit tot een hele andere manier van luisteren.  Deze opzet van straat versus concertzaal zorgde voor een interessante spanning, maar de raakvlakken kwamen ook goed naar voren. 

In totaal hebben we verspreid over vijf concerten bijna 500 bezoekers mogen verwelkomen.  De artistiek leiders van La Tempesta en Calle Real waren het eens: dit programma doorbrak cliché’s over Spaanse muziek en was een verrijkende ervaring voor zowel deelnemers als publiek.