La Tempesta 2012

Terschelling 2012


Concert La Tempesta


Op donderdag 5 juli werd er in de Meslanzer Kerk te Midsland een concert gegeven door barokensemble La Tempesta. We waren verheugd over de grote toestroom van enthousiaste luisteraars, want om mooie muziek te kunnen maken heeft men naast goede musici ook een goed publiek nodig. Ruim 120 mensen luisterden met veel aandacht naar ons spel, ondanks de hitte in de kerk. Achtereenvolgens speelden we het Concerto Grosso van Händel en de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Het toetje bestond uit de kanon van Pachalbel en voor ieder van ons een heerlijk stuk pondkoek. Alleen al daarvoor zou ik wel een keer terug willen komen naar Terschelling!


Het was voor mij een bijzonder eerste bezoek aan Terschelling, met name door de buitengewoon hartelijke ontvangst en verzorging die we in Hoorn genoten bij Marianne Nijholt en haar vrolijk rondscharrelende kip. Bij Marianne brachten we de nacht door en op vrijdag 6 juli gingen we met bus, boot en auto weer terug naar huis. De één ging naar Rotterdam, de ander naar Den Haag. Weer anderen gingen naar Utrecht en Hilversum, en ikzelf ging terug naar Leiden, waar ik op kamers woon.


Ieder van ons is druk bezig met zijn werk of zijn studie, of zelfs met allebei. Het is apart en vooral ontzettend leuk dat we als groep bij elkaar gekomen zijn. Onze dirigent, Harry van der Meer, inspireert en begeleidt ons op voortreffelijke wijze, want dankzij hem is het mogelijk dat we dit jaar op allerlei plekken in het land concerten geven. In augustus gaan we bovendien naar Frankrijk, waar we een kleine week zullen verblijven en diverse concerten zullen geven. Het zou niet eerlijk zijn als ik nu niet ook de naam van Ineke Rotgans noem, want zij zet zich enorm in voor de organisatie van al onze activiteiten. Zelf speelt zij trouwens niet onverdienstelijk cello.Bourgognetour 2012Tussen 8 en 12 juli was la Tempesta op een korte tournee naar het Bourgognegebied in Frankrijk.

Met veel succes en veel publiek traden we op in Château de Sully, Château de Pommard (een zeer beroemd wijnchâteau) en in de oude kapel van Hotel Les Ursulines te Autun.  Tenslotte nog een concert in de kerk te Anost.


Het programma werd voor deze tournee nog uitgebreid met het Concert in a-Moll voor 4 violen van A. Vivaldi.

Helaas was het voor altvioliste Ariëtte v.d. Elden niet mogelijk om mee te gaan naar Frankrijk. Irene Doolaard viel op voortreffelijke wijze voor Ariëtte in.


Tijdens de tournee in 2012 maakten we kennis met Michel Robert, organist van de kathedraal van Lyon en de Notre Dame te Parijs.  Hij nodigde ons na afloop van één van onze concerten uit, om met hem het orgelconcert van Francis Poulenc te gaan spelen, o.a. tijdens het Bach Festival en Drome.


Tourneeconcert 2012Het programma


G.F. Händel: Concerto Grosso in g-Moll op. 6 no. 6

A. Vivaldi: De Vier Jaargetijden


De musici waren:


Viool: Sophie Zaaijer - Sanneke van der Ouw - Renske van der Burg - Marcel van Schaik

Altviool: Ariëtte van Elden

Cello: Ivo Bles

Contrabas: Maurits Koelen


Tijdens het concert in Den Haag hebben we kennis gemaakt met de Nederlandse componist Roderik de Man. Zijn enthousiasme over ons concert was zodanig, dat hij een compositie voor La Tempesta zou   schrijven.

Ik vind het ontzettend leuk dat ik de kans heb gehad om voor u, publiek, te mogen spelen. Hopelijk heeft de muziek u verblijd en geïnspireerd, want dat zijn bij uitstek de doelen die we als musici voor de luisteraars en ook voor onszelf stellen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om na een mooi concert opgewekt en met de muziek nog in mijn hoofd naar huis te gaan, zeker als ik weet dat ik niet de enige ben die ervan genoten heeft.


Als u bij het concert was, hartelijk dank voor uw aanwezigheid! Heeft u La Tempesta dit jaar gemist, dan krijgt u wellicht volgend jaar een nieuwe kans op Terschelling, en in ieder geval op vele andere plaatsen in Nederland.


Hartelijke groeten uit Leiden en hopelijk tot ziens,

Namens ensemble La Tempesta,


Ivo Bles

(cellist)